Nyheter

Länsförsäkringar först ut att certifiera tekniker enligt SSF 1112

Länsförsäkringar Älvsborgs Larm och Trygghetstjänst samt Länsförsäkringar Norrbotten Larmtjänster var först ut med att certifiera tekniker enligt den nya normen SSF 1112. Vi ringde upp Christian Kitti Ölander, Kundtjänstchef på Länsförsäkringar Älvsborg, för att höra mer om hur de resonerar kring utbildning och certifiering av tekniker.

Christian Kitti Ölander Länsförsäkringar Älvsborg Larm och Trygghetstjänst AB

Grattis till att ni nu har de första certifierade installatörerna enligt SSF 1112! Många med mig visste nog inte ens att Länsförsäkringar är verksamma inom detta område – berätta gärna lite mer.

– Tack! Älvsborgs larmcentral har faktiskt funnits ända sedan 2008 och uppstod på initiativ av Länsförsäkringar Älvsborg. Verksamheten riktade sig då till de som var kunder hos Länsförsäkringar och bosatta i upptagningsområdet. Syftet var, och är fortfarande, att arbeta skadeförebyggande för att minska skadekostnader som kan uppstå vid till exempel en brand.

När vi startade verksamheten hade vi inga egna tekniker utan anlitade underentreprenörer som installerade larmen, larmen var i sin tur kopplade till den certifierade larmcentralen i Borås. I takt med att verksamheten vuxit alltmer har man nu från centralt håll bestämt sig för att ta ett helhetsgrepp kring hemlarm.

Och nu har ni även egna tekniker?

– Ja, det vi gjorde i början av 2023 var att bilda ett dotterbolag inom Länsförsäkringar Älvsborg som tagit över försäljning och installation av larm. Vi gick ganska snabbt från en till sju tekniker och det är två av dem som nu är certifierade enligt SSF 1112. Övriga fem kommer certifieras inom kort.

Hur jobbar ni med utbildning, sker det internt?

– Alla har gått SSF:s utbildning som rör den nya normen, utöver det har vi skött utbildning internt. I vissa fall kommer tekniker från konkurrenter och i vissa fall från andra branscher så behoven av utbildning kan se lite olika ut.

Christian berättar att han själv deltog i SSF:s utbildning kring normen och blev positivt överraskad.

– Jag satt med i utbildningen trots att jag inte skulle genomgå certifieringen och brukar inte tycka om digitala utbildningar – men den här var faktiskt riktigt bra, jag fick med mig mycket matnyttig information!

Du själv kommer ju inte certifiera dig men har du hört nåt från de som genomgått examinationen?

– Ja, och den var tydligen inte helt lätt! Det var flera som måste gå tillbaka och läsa på mer och prova igen. Det är jättebra och tyder på att den nya normen verkligen behövs.

Christian betonar att han hoppas att den nya normen får en positiv effekt för hela branschen.

– Vi vill ju gärna tro att detta kommer ge ringar på vattnet! Om ett bolag går i bräschen hoppas vi att andra hakar på vilket i sin tur kan leda till att hela branschens trovärdighet ökar. För vår del är det självklart att använda certifierade produkter och installatörer och det ligger ju i allas intresse att teknikerna är välutbildade och vet exakt vad de håller på med.

Varför valde ni SBSC?

– Jag har goda erfarenheter av SBSC sedan tidigare så det kändes självklart. I och med att SBSC och SSF är tighta blir samarbetet väldigt sömlöst och smidigt så allt har fungerat jättebra.

Text: Lisa Heino

SSF 1112 – läs mer om certifieringen här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.