Nyheter

Trendspaning från Security Essen

Sercurity Essen är Europas ledande mässa för säkerhet och brandskydd. I år var temat "Secure your business" och mässan samlade 383 utställare från 36 länder och lockade runt 17.000 besökare. Här samlas utställare från hela världen för att visa upp de senaste innovationerna inom brandskydd och säkerhet och självklart fanns även vi på plats.

– För oss är det självklart att finnas med på mässan dels för att träffa nya och befintliga kunder, dels för att snappa upp trender och se vad som händer i branschen, berättar Fredrik Backman, certifieringsingenjör på SBSC, och en av medarbetarna som deltog i mässan.

Tre områden som trendade på årets mässa är starkt förknippade med IT och det faktum att tekniken inom IT fortsätter att bryta mark i branschen. Teknologiska framgångar och IoT (Internet of Things) är starka drivkrafter för nya produkter och idéer.

De viktigaste medskicken från Security Essen är:

Cybersäkerhet

Att vara cyberhacker är nu en miljardaffär med institutionella hierarkier och grupper organiserade som företag som har enorma ekonomiska resurser. Angriparna använder avancerade verktyg som AI, maskininlärning och automation, med resultatet att alla nätverksprodukter inom säkerhets- och brandsäkerhetssektorerna nu är i riskzonen om de inte är tillräckligt skyddade.

Artificiell intelligens

Kameror, sensorer och IoT-enheter av alla slag genererar allt större datamängder som måste analyseras och utvärderas så snabbt som möjligt i syfte att minska falsklarm, optimera svarstider och kraftigt förbättra säkerhetsnivån. Bearbetning och utvärdering av stora mängder data – särskilt med videoövervakningssystem – sker nu av analysverktyg som är inbyggda i själva kamerorna (edge computing) eller är en del av videohanteringslösningar. Många tillverkare av videokamerasystem och applikationer förlitar sig på artificiell intelligens (AI) och ’deep learning’-metoder som behövs för att analysera deras stora datavolymer, något som människor i kontrollcenter inte längre kan göra.

Drönare – både som möjliggörare och hot

Drönare blir allt kraftfullare och effektivare och kan nu utföra ett antal olika uppgifter, allt från leveranstjänster till övervakning. De stödjer säkerhetstjänster vid till exempel brand där de kan skapa bilder av miljöer som skulle vara farliga för människor och med lämpliga sensorer kan de även identifiera farliga partiklar i luften. Polisstyrkor använder dem för att registrera och bevara bevis vid olyckor och företag planerar att använda drönare för t.ex. paketleveranser. Men drönare kan också utgöra ett hot om de används för spionage, för att penetrera säkra zoner som runt flygplatser eller för att transportera illegala varor.

 

Visste du att…

I en undersökning som SIFO genomförde 2020 visade det sig att en av sju kontorsarbetare som jobbar på distans inte vet vilka appar och programvaror som är godkända av it-avdelningen. Fler än var fjärde anser att de inte fått någon hjälp med att få till en säker it-miljö.

Cybersäkerhet BAS hjälper både små och stora företag och organisationer att stärka it-säkerheten och skapar förtroende hos kunder, kravställare och samarbetspartners.

Läs mer och ansök om certifiering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.