Nyheter

BSA Brand & Säkerhet – först ut med certifiering enligt SBF 2025

Från det att SBSC gjorde normen SBF 2025 Anläggarfirma kökssläcksystem ansökningsbar dröjde det inte många timmar innan BSA Brand & Säkerhet kom in med en ansökan. Vi ringde upp Christian Wahlgren, företagets vd, och Thomas Carlsson, sakkunnig kökssläcksystem, för att gratulera och prata certifiering.

Pågående installation av ett kökssläcksystem

Grattis – ni är först ut i Sverige att certifiera er mot nya normen SBF 2025 Anläggarfirma kökssläcksystem! Ni låg verkligen i startgroparna…berätta!

– Jag satt faktiskt i bilen när en kompis som jobbar i räddningstjänsten ringde och berättade om det nya regelverket och att den här tjänsten var på gång. När vi lagt på började jag direkt fundera på på vilket sätt jag skulle kunna utveckla mitt företag med hjälp av SBF 2025, berättar Christian Wahlgren.

Så du såg direkt potential med en certifiering?

– Absolut! Och så fick jag hjälp av en vän som också jobbar i branschen med att få alla delar i kvalitetssystemet på plats. Vi hade allt klart i december och vilade på hanen kan man nog säga – vi ansökte direkt när den släpptes!

Christian berättar att företagets motto är att göra brandskydd enkelt. Det ska vara lätt att jobba med BSA, att de alltid är tillgängliga för att svara på frågor och att det är viktigt att beställaren ska förstå vad som krävs utifrån lagar och regler – det ska inte finnas några frågetecken och där fyller SBF 2025 en viktig funktion. Både Thomas och Christian är överens om att det var rätt beslut att certifiera firman. Det finns gott om jobb inom området och kommer in förfrågningar i stort sett varje vecka.

– Byggare efterfrågar ju ofta certifikat och vill ha en produkt som motsvarar regelverket och håller god kvalitet. Det är positivt att det nu finns ett regelverk som man kan peka mot.

Har ni märkt någon skillnad i branschen efter branden på Oceana?

– Ja, tyvärr få man väl säga, att både branschen och kunderna blir mer på tårna efter en sån här händelse. Det var samma sak efter Backabranden 1998. Jag säger tyvärr eftersom brandskydd är så pass viktigt att det alltid borde prioriteras.

Pågående installation av ett kökssläcksystem

Ni var ju som sagt först ut med att certifiera er mot den här normen, hur upplevde ni certifieringsprocessen?

– Det var en lärorik process! Det är första gången jag driver företag och mycket är helt nytt för mig. Kvalitetssystem och framtagandet av det till exempel, allt det var nytt och en hel del att sätta sig in i. SBSC har varit ett jättebra bollplank genom hela processen och våra samtal har funkat jättebra.

Christian berättar att de i och med certifieringen kommit till insikt om vikten av utbildning av den egna personalen.

– Thomas som är ansvarig för all dokumentation och utbildning av personal har hittat en hel del förbättringspunkter kring utbildning. Vi behöver jobba mer med att ta fram bra rutiner för informationsspridning till exempel. Så för oss är den här certifieringen bara positiv och vi ser det som ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt.

Rör till ett kökssläcksystem

Har ni något kökssläcksystem på gång?

– Vi har faktiskt redan ett installerat och klart, Thomas sitter med slutdokumentationen nu. Det är Majorna Bowling som fick det första kökssläcksystemet installerat efter att vi blev certifierad anläggarfirma. Installationen gick bra, så det känns kul!

Hur kommer ni fira?

– Vi kommer fira med en god middag och lite gott att dricka på stan!

 

Text: Lisa Heino

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.