Nyheter

Säkerhetsbranschen måste ta tillvara på kompetens – oavsett kön

Therese Segerlund halkade 2011 in i säkerhetsbranschen av en ren slump. Karriären startade inom kundservice och teknisk support för att sedan utvecklas till att arbeta som projektör och behörig ingenjör inbrottslarm efter att 2016 sökt sig vidare internt. Vi tog kontakt med Therese för att få ett kvinnligt perspektiv från en annars ganska mansdominerad bransch.

Foto: Certego & privat bild

Hur hamnade du i säkerhetsbranschen?

– Under tiden som jag sökte jobb efter min examen 2011, tog jag tillfälligt jobbet som kundservicemedarbetare och som du förstår så ”fastnade” jag i säkerhetsbranschen. Efter fem år inom kundservice och teknisk support sökte jag mig vidare internt. Dels för att få mer användning av mina tidigare studier som högskoleingenjör/projektör inom VVS och installationsteknik, dels för att utvecklas som person.

Idag har Therese SBSC-certifikat som Behörig Ingenjör Inbrottslarm och Behörig Ingenjör Kamerabevakning CCTV.

Varför valde du att certifiera dig hos SBSC?

– Mitt första certifikat för inbrottslarm tog jag i april 2018. Ledningen på dåvarande arbetsplats tyckte att det var ett bra sätt att kvalitetssäkra arbetet med projekteringar och utveckla mig som projektör. Certifikatet för kamerabevakning CCTV tog jag i april 2021. Och det beslutet för certifiering föll sig naturligt eftersom jag ansvarade för anläggarfirman och var projektägare för att implementera anläggarfirman inom samma område innan det.

Vid årsskiftet 2021/2022 tillträdde Therese sin nuvarande tjänst som enhetschef för Certegos nationella projektörer och tekniska säljstöd på Centrala leveranser avdelning Projektkontor.

Vad är roligast med ditt jobb?

– I min roll som enhetschef är ingen dag den andra lik, och det är otroligt utvecklande att arbeta med människor på det här viset. Jag trivs med att coacha, leda och vara ett stöd för mina kollegor. Min bakgrund inom kundservice och som projektör gör att jag kan förstå och hjälpa, men också ta snabba beslut, styra om och planera med en bra överblick av det som sker. I och med min bakgrund har jag en förståelse för hur teamet fungerar och vi talar, oftast, samma ”språk”. Att mötas och vara ett bra bollplank för kollegor inom och utanför teamen är viktigt och skapar en trygghet för alla. Det som också är otroligt roligt med att jobba inom säkerhetsbranschen, oavsett roll, är att man alltid lär sig något nytt och verkligen aldrig är fullärd!

Säkerhetsbranschen är ganska mansdominerad men det avskräckte inte dig…hur tror du att branschen skulle kunna attrahera fler tjejer?

– Generellt sett så ser vi att det behövs fler systemtekniker allmänt och bara det är en utmaning oavsett könsfördelning. Att attrahera fler kvinnor in i säkerhetsbranschen har absolut varit kantat av utmaningar under åren, men jag upplever verkligen att förändring är på gång!

Therese poängterar att det första man ofta tänker är att det är kvinnor i branschen som, per automatik, ska locka in fler kvinnor. Man glömmer fort att det inte bara är kvinnor som bär ett ansvar att inkludera fler kvinnor in i branschen.

– Jag har turen att ha, och ha haft, både manliga och kvinnliga förebilder i mitt liv och genom karriären. Men jag har även stött på såväl män som kvinnor som varit långt ifrån stöttande eller inkluderande. Med det i bagaget tror jag att vi inte ska se oss som man eller kvinna oavsett arbetsplats eller bransch. Utan ta tillvara på den otroliga kompetens som finns oavsett kön.

Fast eftersom frågan handlade om hur vi får in fler kvinnor i branschen så delar Therese även med sig av två, för henne, viktiga aspekter.

– Först handlar det om att upplysa och inspirera. Dela möjligheterna inom branschen för att öka intresset och medvetenheten. Medverka ute i klassrummen på våra skolor och förklara att kunskap och teknikintresse inte är förenat med vilket kön man har. Den andra aspekten är att öppna för en annan syn på förebilder för kvinnor. Både män och kvinnor kan vara förebilder, och deras stöd på en arbetsplats är så otroligt värdefullt! Genom att arbeta tillsammans kan vi öppna fler dörrar och skapa en mer mångsidig och inkluderande framtid inom säkerhetsbranschen det är jag övertygad om.

Text: Lisa Heino

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.