Nyheter

Nordens första certifiering för cybersäkerhet är här

Från och med 23 oktober erbjuder Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering (SBSC) Nordens första certifiering för cybersäkerhet.

De senaste åren har antalet elektroniska attacker, bedrägerier och cyberspionage riktade mot svenska företag och organisationer ökat. Aktörer tar sig in i system för att komma åt skyddsvärd information eller förstöra uppgifter. Ofta upptäcks angreppen för sent eller inte alls – med konsekvenser som påverkar hela organisationens verksamhet.

För att höja samhällets förmåga att stå emot cyberhot har Stöldskyddsföreningen tillsammans med bland andra Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB), Polisen, Svenskt Näringsliv och SBSC tagit fram Nordens första norm, med tillhörande certifiering, för cybersäkerhet.

En certifiering enligt Cybersäkerhet BAS innebär att organisationen har en grundläggande it-säkerhet för datorer och mobila enheter, programvaror och applikationer, nätverk, externa it-tjänster, behörigheter och utbildning.

En certifiering visar att organisationen tar informationssäkerhet på allvar och har ett skydd mot de vanligaste cyberhoten, säger Mårten Wallén, vd på Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering.

Cybersäkerhet BAS introduceras på Skyddsmässan i Stockholm den 23–25 oktober, men har redan nu testats av flera oberoende företag. Ett av dem är Finlarm.

– Vi påbörjade en stor satsning på vår it-säkerhet för något år sedan. Så när vi fick möjlighet att certifiera oss var det ett bra sätt att stämma av att vi har gjort allt rätt. Certifikatet är ett kundvärde för oss, det är viktigt för våra kunder att veta att vi har en stark säkerhet. Även om vi har en hög it-vana sedan tidigare, måste vi ändå skydda oss mot omvärlden på olika sätt. Den här frågan tror jag är jätteviktig och certifikatet är något som våra kunder kommer att se som ett mervärde, säger Lars Alm, vd på Finlarm, och tillägger:

– Jag rekommenderar verkligen andra företag att certifiera sig enligt Cybersäkerhet. Det är en högst relevant satsning.

Mårten Wallén avslutar:

Det känns extra roligt att erbjuda en certifiering som riktar sig till alla företag och organisationer, även utanför säkerhetsbranschen.

Vill du veta mer om Cybersäkerhet BAS eller certifieringsprocessen? Välkommen att kontakta Mårten Wallén, [email protected].

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.