Nyheter

Implementera IT-säkerhet tre minuter i taget

I april 2023 inledde vi ett samarbete med utbildningsföretaget Junglemap. Samarbetet innebär att du som är SBSC-certifierad får ett förmånligt pris på Junglemaps NanoLearning kurs i informationssäkerhet.

NanoLearning är ett relativt nytt begrepp så vi bad företagets kommunikationschef, Per Lagerström, förklara lite närmare vad det hela handlar om.

Vad är NanoLearning?

”NanoLearning är en metod för lärande byggd på tre principer: repetition, reflektion och förstärkning. Lektionerna är korta, max 3 minuter. Men kurserna pågår hela året. Det är så vi övervinner glömskekurvan, förändrar beteenden långsiktigt, och behåller kunskap över tid.”

Vilka är fördelarna med er metod?

”Jag skulle säga att det finns tre ganska viktiga fördelar, framför t.ex. en heldagsutbildning i it-säkerhet.

Den första är att lärandet faktiskt blir av. 3-minutersformatet gör att alla har tid att gå igenom sina lektioner. Dessutom är vi en molntjänst, vilket gör att mottagaren slipper logga in, eller lära sig ett nytt system. Det är en enorm fördel jämfört med olika typer av LMS-lösningar som bygger på att den enskilde själv aktivt söker upp kurser och utbildningar – som sedan ofta är för långa för att hinnas med.

För det andra skapar den organisatoriska effekter. Eftersom vi distribuerar ut våra lektioner till alla anställda på ett företag samtidigt, uppnår vi också organisatoriska effekter. När alla nås av samma information samtidigt uppstår diskussioner på fikarasten. Lektionerna blir snackisar som i sin tur stärker den kultur som företaget vill skapa. Oavsett om det gäller säkerhet, hållbarhet, eller till exempel code of conduct.

Den tredje fördelen är att det går att mäta effekterna. Lärande handlar inte bara om genomförande, utan om vad man faktiskt har lärt sig och hur ens beteende har påverkats. Därför gör vi alltid nollmätningar och uppföljningar så att både ledning och ansvariga chefer kan se hur det går.”

Finns det studier som visar att NanoLearning är effektivt?

”Ja, i våra egna användardata ser vi att 94% vittnar om ökad medvetenhet, 93% gillar distributionsmetoden, 98% av startade lektioner genomförs och att 90% rekommenderar NanoLearning som format.

Två principer som ligger till grund för NanoLearning är ”spaced repetition” som är en evidensbaserad metod för lärande, och ”retrieval practice” som är en effektiv lärteknik som går ut på att man hämtar redan lagrad kunskap som ett led i att förbättra inlärningsförmågan.”

Måste företaget vara av en viss storlek för att kunna ”boka” en kurs hos er?

”Vi har lösningar som passar för alla typer och storlekar av företag så det finns inga sådana restriktioner. Eftersom frågan om supply chain security – dvs att hela leverantörskedjan är säker – blir allt viktigare, så ser vi att behovet ökar hos många små företag. Därför har vi också skapat lösningar som gör det möjligt för små och medelstora företag att använda våra tjänster.”

Låter detta intressant för ditt företag är du välkommen att kontakta oss på SBSC för mer information om erbjudandet. Det går också bra att höra av sig direkt till Junglemap och ange att ni är SBSC-kund för att ta del av erbjudandet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.