Guider

Cykellås – skydda din cykel med godkända, certifierade lås

Stoppa tjuven och skydda din cykel genom att använda cykellås som är certifierade av ett oberoende certifieringsorgan och godkända enligt ditt försäkringsbolag.

Godkända lås och certifierade lås

De flesta försäkringsbolag kräver att en cykel ska vara låst med ett godkänt cykellås för att försäkringsvillkoren ska vara uppfyllda. Godkända cykellås kan vara antingen certifierade eller intygade av SBSC enligt Stöldskyddsföreningens normer. På denna sida hittar du länkar till SBSC certifierade och intygade lås och tips på hur du försvårar för tjuven.

Certifierade lås eller godkända lås innebär att låset genomgått provning hos ett provningslaboratorium och att låset uppfyller kravspecifikationen.

Det finns olika kravspecifikationer för olika typer av lås. I provningsmetoderna försöker man efterlikna möjliga angreppsmetoder som används av kriminella.
Det är viktigt att alltid stämma av med sitt försäkringsbolag vad som gäller för olika fordon som moped, cykel eller MC.

Lås fast cykeln med ett godkänt lås certiferat av SBSC

Varje år anmäls över 70 000 cykelstölder, vilket gör cykelstölder till ett av de vanligaste brotten i Sverige. Att låsa cykeln med ett certifierat lås gör det mycket svårare för cykeltjuven att lyckas, samtidigt som du vet att låset är godkänt av försäkringsbolagen.

Enligt Stöldskyddsföreningens undersökning är det tre gånger större risk att få sin cykel stulen om den endast är låst med cykelns tillverkningslås, jämfört med om den är fastlåst i ett fast objekt med ett extra lås.

Tips för att skydda din cykel och försvåra för tjuven

  • Lås din cykel med SBSC certifierade cykellås och/eller ett certifierat hänglås med certifierad kätting efter Stöldskyddsföreningens normer
  • Använd gärna flera lås och lås fast cykeln i ramen
  • Lås fast din cykel i ett fast föremål
  • Förvara cykeln på säker plats- I hemmet bör cykeln vara inlåst i ett garage, låst cykelförråd eller liknande eller förvaras i bostaden
  • På dagtid bör du undvika att parkera din cykel på undanskymda platser, där få människor passerar.
  • Undvik att parkera din cykel på offentliga platser nattetid
  • Stöldmärk din cykel och anteckna ramnummer. Stöldmärkning kan ske på olika sätt, bland annat genom att använda MärkDNA. Du hittar certifierade produkter för MärkDNA här.

Kontakt

Contact image

Barbro Denker

Certifieringskoordinator - Produktcertifiering

Bli kontaktad

Vill du att vi kontaktar dig? Fyll i dina uppgifter, vi återkommer så snart vi kan.

  • Hidden
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.