Nyheter

Vattendimma högtryck – första certifikatet utfärdat

När det efterlängtade regelverket för vattendimma högtryck äntligen var på plats dröjde det inte lång tid innan SBSC fick in den första ansökan om certifiering. Vi är glada att presentera Christer Balkenstig som Sveriges första behöriga ingenjör inom vattendimma högtryck samt firman Sandbäckens Brandskydd AB som Sveriges första anläggarfirma inom området.

SBSC tog tillfället i akt att gratulera behörig ingenjör Christer Balkenstig och Niclas Mantinieks, vd på Sandbäckens Brandskydd AB, via Teams och prata lite mer om synen på certifiering samt vilka risker som finns när beställare inte är medvetna om certifieringens betydelse.

Ni har flera certifieringar hos SBSC vilket vi är jätteglada över och var först ut att bli certifierade inom vattendimma högtryck, hur resonerar ni kring certifiering?

– För oss är det en självklarhet att man ska vara certifierad om man är verksam i den här branschen. Det är helt naturligt för oss och även för moderbolaget Sandbäckens AB berättar Niclas Mantinieks, VD på Sandbäckens Brandskydd AB.

Ni var snabba på pucken när certifieringen kom upp, var det en efterlängtad certifiering?

– Vi vill ju vara så heltäckande som möjligt och kunna erbjuda våra kunder allt från gassläcksystem till vattendimma högtryck och anläggarfirma brandlarm. Så regelverket gjorde det till ett naturligt steg att ta och vi märker också en ökad efterfrågan sedan regelverket kom på plats. Det har funnits ett intresse under en lägre tid men visst upplever vi en skillnad nu säger Christer Balkenstig, Sveriges första behöriga ingenjör inom området vattendimma högtryck.

Innebär det några fördelar att vara först?

– Jo, men det gör det såklart. Vi har fått en del publicitet kring detta, säger Niclas Mantinieks och berättar att det åtminstone är en kund som fått upp ögonen för Sandbäckens Brandskydd just genom den publiciteten vilket är mycket positivt eftersom det dessutom är en ganska stor affär.

Hur gick ansökningsprocessen, har ni några tips till firmor som funderar på att söka?

– Nja, egentligen inte, säger Christer. För oss gick allting nästan oförskämt enkelt. Både min personcertifiering och företagscertifieringen gick riktigt smidigt. Men det beror nog mycket på att vi alltid jobbat med certifieringar och gjort det många gånger förut.

Det är klart att det är en del att sätta sig in i, men det är bara att sätta sig i skolbänken och ta sig igenom certifieringsprocessen. Har man gjort det några gånger är det rätt enkelt fixat sen, men det är klart att första gången var lite svettig, erkänner han.

Vi som jobbar i branschen tycker ju att det borde ju vara självklart att alla firmor som jobbar med brand och säkerhet ska vara certifierade men så är det inte i dagsläget, vad beror det på tror ni?

– Tyvärr finns det nog en ganska stor okunskap i beställarledet. Man vet inte vilka krav man bör ställa och man har inte koll på vad en certifiering innebär, säger Christer. Det är ju en väldigt enkel sak att be om att få se ett certifieringsintyg eller så kan man ju enkelt söka upp intyget på er hemsida. Men det är många som inte vet det.

– Många beställare kanske tar en certifiering för givet, flikar Niclas in. Man kan inte föreställa sig att man inte är behörig ingenjör när man jobbar i den här branschen men det förekommer ju tyvärr. Det har hänt att kunder som anlitat en ickecertifierad firma kontaktar oss när de behöver ett anläggarintyg, och det är ju tråkigt när de hamnar i kläm.

– Certifieringen är ju en kvalitetsstämpel, fortsätter Christer. Om du anlitar en certifierad anläggarfirma så minimerar du mycket av de fel som kan uppstå. Ser du till att få anläggningen besiktad av en certifierad besiktningsfirma ja, då tar du det här ytterligare ett steg för att minimera fel och brister i anläggningen. Ser du sedan till att du har revisionsbesiktningen i nästa skede…då har du ytterligare minimerat risken för fel och brister och varje steg är ju liksom ett steg i rätt riktning för att du ska ha en anläggning som fungerar den dagen det verkligen behövs.

Det finns ju inget tråkigare än när man kommer ut till en anläggning som har stått i 10–15 år utan besiktning, fortsätter Christer. Och när man ska testa anläggningen så funkar den inte, den är helt funktionsoduglig. Man testar att dra iväg ett brandlarm och så funkar det inte! Kunden lever ju i en falsk trygghet att: ”Jag har sprinklers och jag har ett brandlarm” eller ”Jag har ett gassläcksystem”, men sköter man inte det här kontinuerliga ja, då har man ju en falsk trygghet, avslutar Christer.

På grund av Coronapandemin har vi tillsammans valt att skjuta den personliga överlämningen av certifikatet på framtiden, men ser fram emot att ses under mer högtidliga former senare i höst.

 

Ansök om certifiering:

SBF 2020 Anläggarfirma vattendimma högtryck – ansök om företagscertifiering

SBF 2019 Behörig ingenjör vattendimma högtryck – ansök om personcertifiering

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.