Nyheter

SBSC har certifierat Sveriges första Behörig ingenjör vattensprinkler (BIV-B)

SBF 1018:5 anger kraven för att certifiera sig för behörig ingenjör vattensprinkler BIV. Jonas Turesson från CeTeK Besiktning AB är först ut att certifiera sig enligt normen SBF 1018:5 klass B.

– Det känns bra att vara certifierad och lite kul att vara först. Certifiering är en förutsättning för vår verksamhet och bidrar till att hålla en hög kunskapsnivå, säger Jonas Turesson som tyckte att provet var lite klurigare än tidigare.

Ett automatiskt vattensprinklersystem upptäcker och släcker begynnande bränder eller håller dem under kontroll så att släckning eller utrymning kan ske på ett betryggande sätt. Ett korrekt utfört vattensprinklersystem bidrar till att såväl reducera brandskadekostnaderna som att rädda liv. Normen är framtagen av Brandskyddsföreningen i samarbete med Besiktning.org, Installatörsföretagen, Sprinklerkonsulterna, SBSC och brandkonsulter. Syftet är att bidra till att vattensprinklersystem utförs med rätt kvalitet, hög tillförlitlighet och enligt gällande regler.

Man har dessutom möjlighet att utöka certifikatet med en eller flera tilläggsklasser; klass B för boendesprinkler, klass D för vattendimma och klass T för trycksatta stigarledningar. SBF 1018:5 klass BIV-B motsvarar den tidigare utgåvan SBF 1018:4. Jonas Turesson planerar att certifiera sig mot tilläggskrav klass-T när detta blir möjligt.

– Vi är glada att så många har visat sitt intresse för att certifiera sig till den nya normen och vi hoppas inom kort ha klart möjligheten även för uppgradering med de olika tilläggsklasserna, säger Kenneth Hedman, områdesansvarig inom området vattensprinkler på SBSC.

För att underlätta certifieringsprocessen erbjuder SBSC examinationer på flera orter. Förutom Stockholm kan man nu examinera sig i Malmö, Göteborg, Sundsvall, Jönköping, Gävle, Växjö, Skövde, Örebro, Östersund och Umeå och fler orter är på gång under hösten.

Läs mer om certifieringen här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.

This site is registered on wpml.org as a development site.