Nyheter

Polymera material angrips på nytt sätt med ny norm

I november 2022 kom SSF ut med en ny norm, SSF 1085, som omfattar klassning, krav och provmetoder för polykarbonat eller andra polymera skivor avsedda för glasliknande applikationer.

Bengt Nilsson, vd på Hammerglass

På SSF:s hemsida kan man läsa att ”ett bra inbrottsskydd ska inte bara försvåra inbrott utan också försvåra bortförandet av stöldgods samt avskräcka från inbrottsförsök. Inget inbrottsskydd är fullkomligt, men ju svårare det är att fullborda ett inbrott desto större är möjligheten att förövaren misslyckas eller blir upptäckt.” SSF 1085 är en relativt ny norm som omfattar polymera material.

– Bakgrunden till att vi tog fram den här normen var att det saknades en speciell provningsmetod för polykarbonat vid inbrottsskydd förklarar Mats Moberg, projektledare norm på SSF, och fortsätter:

– Normen som tidigare använts var anpassad för glas. Den nya normen innebär att man kan använda samma provningsutrustning men angripa materialet på ett annat sätt.

Ett företag som har lång erfarenhet av, och på ett framgångsrikt sätt arbetar med polykarbonat är Hammerglass. Företaget arbetar bara med certifierade produkter och har en bred produktportfölj med målet att bli den ledande tillverkaren och den naturliga leverantören av okrossbara glasningslösningar på den globala marknaden.

Vi bad företagets vd, Bengt Nilsson, berätta lite mer om produkterna som skyddar såväl personer som egendom.

Vad är Hammerglass?

– Hammerglass är den nya generationens okrossbara glas i nanobehandlad polykarbonat. En slitstark och nötningstålig polykarbonatskiva, 300 ggr starkare än glas – och i det närmaste okrossbar, berättar Bengt Nilsson.

företagets hemsida kan den som är nyfiken se filmer när man testar produkten med bland annat yxa, tåg och hjullastare.

Det finns många självklara användningsområden som man kan komma på, men vilket är den mest udda beställningen ni fått, om det går att berätta?

– Vi har ju levererat till många specialområden genom åren. En byggentreprenör i Ghana köpte vår solvärmereducerande lösning till ett helt byggfält, där alla hus hade stora glasytor i söder. Partierna sattes samman i Frankrike innan de skickades till Afrika.

– I Kanada monteras våra 15 mm rutor som enkelglas i 7-Eleven och i bensinstationer – trots att där blir mer än 30 grader kallt vintertid. Fungerar tydligen bra för de fortsätter beställa.

– Vi närmar oss nog 1000 ambulanser, där de använder Hammerglass i skåpet för att få ner vikten på fordonet – för att kunna transportera ytterligare några kilo sjukvårdsutrustning.

Förutom hållfastheten, vilka andra fördelar finns det?

– Det finns en hel del, så med risk för att bli långrandig, kan jag nämna livslängden som vi uppskattar till mer än 40 år. Vi använder nanoteknologi som gör Hammerglass motståndskraftigt mot kemikalier och enkelt att till exempel grafittisanera samt att kiseloxidytan ger skydd mot repor och slitage. Ytbehandlingen ger också riktig bra UV-resistens vilket gör att materialet inte blir grumligt över tid.

Om du skulle jämföra Hammerglass med vanligt glas, när är egentligen vanligt glas att föredra?

– Vi tjatar på alla kunder att de ska göra en riskanalys. Visar analysen att de inte löper risk för vandalism eller inbrott, så har de oftast inte användning för Hammerglass – och då är glas en bättre lösning. När en vanlig villaägare installerar våra isolerglas, då sitter Hammerglass i mitten av isolerkassetten för att skydda mot inbrott. Hos privatpersoner är vanligt glas bättre som inner- och ytterglas.

Har du ett sista medskick till våra läsare?

– Ja – absolut, jag har två!

– För det första – använd certifierade lösningar! Seriösa leverantörer har testat sina produkter för att verifiera att de håller för det riskanalysen ger för handen att fastigheten ska skyddas mot. Vi har snygga infästningsramar för Hammerglass i aluminium som man bryter loss från fönstret på 10 sekunder. Och vi har kallvalsade stålprofiler klassade i RC2 och RC3 enligt SS-EN 1627. Vi har levererat över 100 000 sådana profilsystem och känner inte till ett enda lyckat inbrott.

– För det andra – skyddsfilm är inget inbrottsskydd! Ett slag med en kofot så tar du dig igenom rutan. Försäkringsbolagen godkänner film som inbrottsskydd – och vi träffar så många ledsna brottsoffer. Inbrottslösningar för fönster klassas enligt EN 16727, EN 356 P6B-P8B och SSF 1085. Vi är generalagenter för fönsterfilm och säljer det gärna – men aldrig som inbrottsskydd, avslutar Bengt Nilsson, vd på Hammerglass.

Här hittar du produkter certifierade enligt SSF 1085

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.