Guider

Vapenförvaring

Skjutvapen måste alltid förvaras i säkra och godkända skåp. Här presenteras en övergripande beskrivning av de olika typer av vapenförvaring som finns.

Förvaring i säkerhetsskåp eller värdeskåp

Hur skjutvapen ska förvaras regleras av vapenlagen och Rikspolisstyrelsens föreskrifter. I dessa framgår vad som krävs av förvaringen för att den ska vara godkänd. Ett godkänt förvaringssätt kan till exempel vara säkerhetsskåp som uppfyller normen SSF 3492 (benämndes tidigare SS 3492), eller värdeskåp som uppfyller svensk standard SS – EN 1143-1 grad III eller högre, och som är försett med ett högsäkerhetslås enligt SS 3880.

På skåpet, vanligtvis på skåpdörrens insida, kan du se vilken standard det är certifierat efter.

Hitta certifierad vapenförvaring här.

 

Skåp av äldre modell och värdeförvaringstekniker

När det gäller skåp av äldre modell som saknar godkännande enligt svensk standard, kan de i vissa fall anses uppfylla kraven för ”lika säker förvaringsenhet”. För att kontrollera om ett sådant skåp uppfyller kraven kan du anlita en värdeförvaringstekniker. Teknikern har kunskap och kompetens att kontrollera både lås och förvaringsutrymmen, och kan sammanställa ett underlag baserat på kontrollen. Däremot är det alltid Polismyndigheten, i givna fall med hjälp av till exempel teknikerns underlag, som godkänner om ett förvaringsutrymme får användas för vapenförvaring.

Hitta en certifierad värdeförvaringstekniker här.

 

Läs mer om vapenförvaring här.

 

 

Bli kontaktad

Vill du att vi kontaktar dig? Fyll i dina uppgifter, vi återkommer så snart vi kan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.