Guider

Säkerhetsglas, säkrare fönster och glaspartier

Det finns många varianter av fönster, glaspartier och relaterade produkter som ska ge glaset extra skydd. Här får du en övergripande presentation.

Guider - Säkerhet fönster glaspartier

Gör det krångligare för tjuven och satsa lite extra på altandörrar, källarfönster och fönster som ligger undanskymt dvs. där tjuven kan jobba ostört.

Som lägst bör ett fönster uppfylla kraven enligt SS-EN 1627 motståndsklass RC 2N, och vara försett med lägst P1A glas enligt SS-EN356.
När det gäller öppningsbara fönster har dessa olika krav beroende på vilken skyddsklass de tillhör, enligt SSF 200.

  • Skyddsklass 1 – fönstret ska vara stängt och invändigt reglat.
  • Skyddsklass 2 – fönstret ska vara låst med ett certifierat fönsterlås eller annan låsanordning, alternativt ha inkrypningsskydd.
  • Skyddsklass 3 – fönstret ska vara skyddat med inkrypningsskydd och vara försett med ett certifierat fönsterlås.

Ljusinsläpp som till exempel ljuskupoler, lanterniner och liknande jämställs med fönster.

 

Relaterade produkter för extra skydd

Det finns en rad olika tillvalsprodukter för att ytterligare skydda fönstret/glaset och minska risken för bland annat inbrott och personskador.

Inkrypningsskydd

Ett inkrypningsskydd har till syfte att försvåra för en obehörig att ta sig in i en lokal. Som inkrypningsskydd räknas till exempel galler, laminerat glas och polykarbonat. Inkrypningsskyddet ska placeras invändigt, innanför glasrutan i en stabil ram, samt förankras i en vägg eller karm.

För annan öppning än fönster och glaspartier i omslutningsytan, ska inkrypningsskyddet vara galler i lägst klass 3 enligt SSF 012 eller lägst RC 4 enligt SS-EN 1627.

Rullgaller och jalusi

Rullgaller och jalusier ska som regel låsas med minst en godkänd låsenhet och vara certifierade enligt SSF 012 eller SS-EN 1627.

Skyddsglas

Skyddsglas är en benämning på en typ av glas som kan ha flera tillämpningsområden – till exempel  inbrottsskydd, skydd mot vandalisering eller skydd mot beskjutning.

Polykarbonat

Polykarbonat är en transparent termoplast med bättre hållfasthetsegenskaper än till exempel akrylplast (plexiglas). Det används främst till fönster och glasdörrar som ska vara stöt-, spark- och slagtåliga, och kan ingå som ett skikt i laminerat glas.

Säkerhetsfilm

Säkerhetsfilm används för att i efterhand förstärka det befintliga glasets egenskaper mot exempelvis stöt, spark och slag. Säkerhetsfilmen skyddar också mot personskador eftersom den hindrar glaset från att splittras.

Kontakt

Contact image

Anna Thorin

Certifieringskoordinator

Bli kontaktad

Vill du att vi kontaktar dig? Fyll i dina uppgifter, vi återkommer så snart vi kan.

  • Hidden
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.