Guider

Brandlarm och utrymningslarm

En automatisk brandlarmanläggning ska upptäcka en brand. Ett utrymningslarm har till syfte att uppmana till utrymning av en byggnad vid brand eller annan fara.

En brandlarmanläggning är de flesta bekanta med, och som namnet avslöjar ska anläggningen upptäcka en brand så pass tidigt att man kan ta till åtgärder för att släcka branden. Ett utrymningslarm kan också användas för att varna om brand, men syftar även till att uppmana till utrymning av andra skäl. Till exempel vid gasutsläpp, syrebrist, bombhot eller annan fara. Ett utrymningslarm kan aktiveras automatiskt eller manuellt – i det senare fallet som en del av brandlarmanläggningen.

 

Upphandling av en brandlarmanläggning

Genom att välja brandlarmanläggning från en certifierad leverantör kan ni som användare vara säkra på att anläggningen uppfyller de försäkringsvillkor som Svensk Försäkring utfärdar i form av försäkringstekniska rekommendationer (FTR). Rekommendationerna är utformade som försäkringsvillkor och anger vilka krav som bör ställas för ett godkännande av olika skyddstekniska anläggningar eller åtgärder. I vissa fall finns också referenser till andra relevanta tekniska regelverk, som ges ut av andra organisationer – till exempel Svenska Stöldskyddsföreningen och Svenska Brandskyddsföreningen.

 

Med en certifierad leverantör får ni som användare en brandlarmanläggning som bland annat:

  • uppfyller kraven enligt aktuella regelverk
  • leveransbesiktigas
  • installeras av en anläggarfirma
  • regelbundet kontrolleras, sköts och underhålls så att den upprätthåller en god funktion
  • revisionsbesiktigas en gång per kalenderår med högst 15 månaders mellanrum (De avvikelser som eventuellt påträffas ska, om de inte godkänns av försäkringsbolaget, vara avhjälpta inom tre månader efter besiktningsdagen.)
  • har ett aktuellt besiktningsintyg

 

Här hittar ni certifierade leverantörer.

 

Kontakt

Contact image

Christina Brännström

Certifieringskoordinator - Företagscertifiering och Systemcertifiering

Bli kontaktad

Vill du att vi kontaktar dig? Fyll i dina uppgifter, vi återkommer så snart vi kan.
  • Hidden
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.