Nyheter

Enklare att certifiera sig som termograför

Nu öppnar SBSC upp för certifiering av termograförer i tre klasser enligt Brandskyddsföreningens uppdaterade norm Termograför elanläggning, SBF 1031:3.

termograför elektriker

Den stora skillnaden i den nya normen är att man har delat in certifieringen i tre olika klasser som kräver olika teoretiska och praktiska erfarenheter. Två klasser gäller högspänning, men i den tredje klassen certifierar man sig mot lågspänning. Det innebär att betydligt fler personer kan bli certifierade termograförer.

-Tidigare omfattade certifikatet alla spänningsområden. Nu när certifikaten delas in i klasser kan certifiering ske inom det spänningsområde man verkar och har sin kunskap om. Indelning av klasser kommer att göra den mer relevant i alla typer av elanläggningar. Till exempel kan elinstallationsföretagen nu certifiera alla sina elinstallatörer, säger Mattias Hopkins, områdesansvarig på SBSC.

– Vi är väldigt glada för publiceringen av den nya normen och tror att den kommer få stor spridning med resultat att den i större utsträckning kommer att användas som kravställning vid termografering, fortsätter Mattias.

Att fler ska kunna certifiera sig som termograför och därmed kvalitetssäkra marknaden har även varit ett syfte med att revidera normen. Brandsskyddsföreningen vill öka kunskap och förståelse hos fastighetsägare, verksamhetsutövare och kravställare om hur eltermografering kan minska risken för driftavbrott och elbränder.

– Idag är 22 personer certifierade mot normen. Det är alldeles för få med tanke på vilka fördelar det finns med termografering av elanläggningar. Det finns utrymme för många fler certifierade termograförer som kan vara med och skapa ett brandsäkrare Sverige, säger Joakim Jonsson, expert el, Brandskyddsföreningen.

För att underlätta certifieringsprocessen erbjuder SBSC examinationer på flera orter. Förutom Stockholm kan man nu examinera sig i Malmö, Göteborg, Sundsvall, Jönköping, Gävle, Växjö, Skövde, Örebro, Östersund och Umeå.

Läs mer om hur du certifierar dig termograför elanläggning här

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.

This site is registered on wpml.org as a development site.