Nyheter

Allt fler företag försäkrar sig mot cyberrisker

Cyberrisker har blivit en ny marknad för försäkringsbolagen och Stöld­skyddsföreningens norm Cybersäkerhet Bas har en roll att spela här. - Det går att använda normen som en checklista och det underlättar för mindre verksamheter, säger Pär Karlsson, sakkunnig på branschföreningen Svensk Försäkring i senaste numret av tidningen Tryggare Samhälle.

Pär Karlsson berättar vidare att Försäkringsbranschen har fått upp ögonen för normen och att Länsförsäkringar ger rabatt till företag på sin dataskyddsförsäkring om de certifierar sig enligt normen. Svensk Försäkring menar att cyberrisker är en ny, växande försäkringsmarknad och att cyberförsäkringar innehåller tre grundläggande moment: ersättning för direkta skador, ersättningar for indirekta skador och att få hjälp med att hantera sin verksamhet.

Han menar också att cybersäkerhetsnormen fyller en lucka.
– Tidigare har företag ofta varit hänvisade till standarder som varit mycket mer omfattande, den här normen pekar ut sex konkreta områden med ett antal åtgärder inom varje område och genomför du det här så får du ett bra grundläggande skydd. Det går att använda normen som en checklista. Och det underlättar för små verksamheter, för de tycker i regel aldrig att det är relevant att tillämpa någon ISO-standard för informationssäkerhet, säger Pär Karlsson vidare.

Läs hela intervjun i nummer 2, 2019 av Tryggare Samhälle.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad kring det senaste inom brand- och säkerhetscertifiering.

This site is registered on wpml.org as a development site.